matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę, niech mi to ktoś wytłumaczy, bo nie mam pojęcia jak to zrobić...
Lena:
Wykaż, że liczba
√
9 − 4
√
5
−
√
14 + 6
√
5
jest naturalna.
4 lis 19:19
Eta:
9−4
√
5
= (2−
√
5
)
2
i 14+6
√
5
= (3+
√
5
)
2
√
a
2
=|a| .........= |2−
√
5
|− |3+
√
5
|= ........... dokończ
4 lis 19:21