nierównosci trygonometryczne
Asia: mamy za zadanie narysować nierówność [cos]>12 i rozwiązać jak za to się zabrać bo mi różne
cuda z koleżanką wychodzą
4 lis 19:10
PW: A to [cosx] oznacza "całość z cosx" (funkcja Entier zwana z angielskim wdziękiem "podłogą")?
4 lis 19:39
Piotr:
ja tam nawet x nie widze
4 lis 19:40
Asia: całość z cosx
4 lis 19:44
PW: Zadanie jest banalnie proste przy takiej interpretacji. Na pewno nie idzie o
|cosx| ?
− zwyczajną pospolitą wartość bezwzględną?
4 lis 19:53
Asia: chodzi o zwyczajnie pospolitą wartość bezwzględną
4 lis 19:59
PW:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|u| > |
| ⇔ u < − |
| ∨ u > |
| , |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
czyli zadana nierówność jest alternatywą dwóch nierówności
| | 1 | | 1 | |
cosx < − |
| ∨ cosx > |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | −π | | 1 | | π | | 1 | |
Biorąc pod uwagę, że np. cos |
| = − |
| oraz cos |
| = |
| wystarczy narysować |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
wykres funkcji kosinus, dwie poziome linie y=− |
| oraz y= |
| i odczytać z wykresu |
| | 2 | | 2 | |
rozwiązania.
4 lis 20:20
PW: Ale się pomyliłem, poprawiam:
| | 1 | | √2 | | √2 | |
|u| > |
| ⇔ u < − |
| ∨ u > |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
linie rysujemy na poziomie − |
| oraz |
| . |
| | 2 | | 2 | |
4 lis 20:24