Funkcja liniowa i kwadratowa.
Venn: Wyznacz brakujące współczynniki tak, aby funkcja f(x) = x2 + bx + c miała dwa miejsca zerowe
równe −1 i 3.
4 lis 18:51
natt_96: Zapisujesz w postaci iloczynowej y=(x+1)(x−3), wymnażasz i przyrównujesz.
4 lis 18:52
Venn: Nadal nie ogarniam.
4 lis 18:55
natt_96: po wymnożeniu wyjdzie ci y=x2−3x+x−3, czyli y=x2−2x−3. Porównujesz to do funkcji y=x2+bx+c.
Liczba stojąca przy x to b, czyli b=−2, a wyraz wolny to c, c=−3.
4 lis 18:57
Venn: Mógłby mi ktoś to wyliczyć? Całe?
4 lis 19:43