Podzielność liczb
natt_96: Uzasadnij, że liczba 98+97+96+95+94+93+92+9 jest podzielna przez 90. Wiem że najpierw
trzeba wyłączyć 9 przed nawias, ale nie wiem co dalej.
4 lis 18:51
Eta:
Grupujesz po dwa wyrazy i wyłączasz przed nawias:
tak:
97(9+1)+95(9+1)+93(9+1)+9(9+1)=10*(97+95+93+9)=10*9(96+94+92+1)= 90k
4 lis 19:08
natt_96: Dziękuje
4 lis 19:11
Eta:
4 lis 19:12
AcidRock: Alternatywny sposób:
9 + 9
2 + ... + 9
8 − suma 8 wyrazów ciągu geometrycznego
Zapisz wzór na sumę, skorzystaj ze wzorów skróconego mnożenia i powinna pojawić się liczba
postaci 90k, gdzie k∊C.
4 lis 19:29