calka
WeY: Jak rozwiazac taka calke/
∫arcsinxdx poproszę o wytlumaczenie
4 lis 18:37
J :
| | 1 | |
przez części u = arcsinx u' = |
| |
| | √1−x2 | |
v' = 1 v = x
4 lis 18:45
WeY: spróbuje
4 lis 18:50
WeY: xarcsin−x2+1 wynik dobrze?
4 lis 19:03
J :
| | x | |
= xarcsinx − ∫ |
| dx ... |
| | √1−x2 | |
4 lis 19:07
bezendu:
∫arcsinxdx=xarcsinx+√1−x2+C
4 lis 19:07
J :
| | f'(x) | |
...potem wykorzystaj wzór: ∫ |
| dx = √f(x) + C ... |
| | 2√f(x) | |
4 lis 19:10
WeY: wyszło wszystko tylko że z rozpędu źle policzyłem wyszlo mi tak jak bezendu lecz troszkę w
sumie inaczej bo xarcsinx−√1−x2+C
4 lis 19:19
Dziewczyna: KOCHAM CIE WeY
4 lis 19:22
Dziewczyna: Aaa zapomniałam że ty bardziej kochasz MATEMATYKE
4 lis 19:26
WeY: Też Cię Kocham
4 lis 19:38
daras: a ja traktuję MATEMATYKĘ jak kochankę
4 lis 21:31
daras: @
WeY niepotrzebnie pytałaś o 19:03 czy dobrze, wystarczy samemu spr. obliczając pochodna
wyniku
4 lis 21:33