wyznaczyć zbiory
rodendron: | | 1+(−1)n | | 1−(−1)n | |
Niech An,m = {x ∊ ℛ: m − |
| ≤ x ≤ m + |
| }; n, m ∊ ℕ. Wyznaczyć |
| | n | | n | |
zbiory:
∞ ∞
a) ∩ ∪ A
m,n
m=1 n=1
∞ ∞
b) ∪ ∩ A
m,n
m=1 n=1
∞ ∞
c) ∪ ∪ A
m,n
n=1 m=1
Ktoś mi wyjaśni jak się to robi? Dzięki z góry.
4 lis 18:15
rodendron:
4 lis 18:50
rodendron:
4 lis 19:22
Gray: Trudno to wyjaśnić w prosty sposób.
Np. b)
| | 1+(−1)n | | 1+(−1)n | |
x∊∩nAm,n ⇔ ∀n: m− |
| ≤x≤m+ |
| ⇒ skoro dla każdego n, to można z n→+∞ |
| | n | | n | |
co prowadzi do warunku ...⇒ m≤x≤m ⇔ x=m.
Zatem ∪
m∩
nA
m,n = ∪
m {m} = N − wszystkie liczby naturalne.
4 lis 19:26
rodendron: A dla a)?
4 lis 19:44
Gray: Dla ustalonego m, przedział
| | 1+(−1)n | | 1+(−1)n | |
m− |
| ≤x≤m+ |
| |
| | n | | n | |
jest najszerszy, dla n=2 i równy m−1≤x≤m+1
Czyli ∪
n A
m,n = [m−1, m+1]
Biorąc teraz część wspólną wszystkich przedziałów [m−1, m+1] dla m=1,2,3,4... dostajemy ∅ (np.
dla m=1 mamy [0,2]; dla m=4 [3,5])
4 lis 20:01
rodendron: | | 1−(−1)n | | 1+(−1)n | |
ale tam jest x≤m+ |
| , a nie x≤m+ |
| |
| | n | | n | |
4 lis 20:04
Gray: Ad. c)
Kolejność sumowania mogę odwrócić: UnUm=UmUn. Uwzględniając poprzedni post:
Un = [m−1,m+1]. Sumując te przedziały po m=1,2,3, ... dostajemy [0,2] ∪ [1,3] ∪ [2,4] ∪ ...
=[0,+∞)
4 lis 20:07
Gray: Fuck....tycznie

Nie mam teraz czasu na to patrzeć. Spróbuj poprawić sam. Ja spróbuję znaleźć
chwilę wieczorem... Może ktoś inny Ci pomoże. Kupa tu życzliwych ludzi
4 lis 20:09
Gray: Wydaje mi się, że rozwiązanie jest OK. Akurat ta zmiana znaku nic nie zmienia.
4 lis 22:33
rodendron: Zmiana znaku zmienia przedział, najszerszy jest wtedy dla n=1: m≤x≤m+2 , ale generalnie wiem o
co chodzi. Dzięki.
5 lis 00:01
rodendron: A może skoro dla n=1 jest: m≤x≤m+2, a dla n=2: m−1≤x≤m to powinienem wziąć sumę najbardziej
wysuniętego na lewo przedziału i na prawo, czyli m−1≤x≤m+2

Wiem, że w a) to i tak wyjdzie zbiór pusty, ale chciałbym wiedzieć.
5 lis 00:09
Gray: Jeżeli bierzesz sumę to jest tak jak napisałeś.
5 lis 07:06