Jak wyliczyć x z tego wielomianu:
donte: Witam, jak wyliczyć x z tego wielomianu.
(x−2)(x−1)x=504
Probowalem wymnozyc to po lewej stronie a potem przeniesc 504 tez na lewa strone i 2 razy uzyc
wyjecia przed nawias ale nawiasy roznia sie. Wiem, ze x to 9 ale jak to wyliczyc?
4 lis 18:01
razor: jeśli wiesz że x = 9, wymnóż i podziel wielomian przez x−9
4 lis 18:04
donte: Wiem, ze x=9 z odpowiedzi, ale gdyby nie byla ona ppodana to jak policzyc x?
4 lis 18:14
PW: 504 = 7·8·9, a więc odgadnięcie, że jednym z rozwiązań jest x=9 nie jest trudne.
4 lis 18:14
Janek191:
( x − 2)*( x − 1)*x = 504 = 7*8*9
więc
x − 2 = 7 x − 1 = 8 x = 9
Odp. x = 9
=========
4 lis 18:15
donte: No trudne nie jest, tylko ze w szkole najczesciej kaza dojsc do tego obliczeniami, nie
podstawiajac kolejnych liczb i sprawdzajac, czy podstawiona liczba sie wpasuje. Nie mozna tego
w zaden sposob policzyc?
4 lis 18:21
Janek191:
Masz policzone − rozkładamy 504 na czynniki pierwsze i z nich zapisujemy trzy kolejne
liczby naturalne

( bo po lewej stronie są trzy kolejne liczby naturalne )
4 lis 18:23
donte: Dobra dzięki
4 lis 18:27
PW: A ja zapewniam − najinteligentniejszym sposobem uzyskania odpowiedzi jest jej odgadnięcie (po
co się trudzić, gdy rozwiązanie jest widoczne gołym okiem?).
4 lis 18:27
Janek191:
504 dzieli się przez 9
504 = 9*56 = 9*8*7 = 7*8*9
4 lis 18:32
daras: albo wymnóż wszystko i rozwiąż r−nie 3−stopnia
4 lis 18:56