matematykaszkolna.pl
miejsca zerowe funkcji wymiernej Szczepan: Witajcie, muszę znaleźć miejsca zerowe funkcji
 x3−2x2−13x−10 
f(x)=

x+1 
W poleceniu było podane, że jednym z miejsc zerowych jest 5 (bylo to przydatne do wyliczenia współczynnika, który stoi przed x2). ... Właściwie to już znalazłem te drugie miejsce zerowe, ale zrobiłem to tak, że z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu o współczynnikach całkowitych, wziąłem dzielnik dla 10, czyli −1 i od razu mi się udało, bo trafiłem, że podstawiając pod x, strona lewa była równa prawej. No i później z tw. Bezouta podzieliłem i miałem postać(x2−3x−10)(x+1) i mogę robić kolejną część polecenia. Moim pytaniem jest, czy można jakoś szybciej odnaleźć drugie miejsce zerowe z wyżej wymienionej funkcji, niż trafianie w odpowiedni pierwiastek, który jest dzielnikiem wyrazu wolnego? Dla liczby 10 jest trochę kombinacji, no i jeszcze później trzeba to z twierdzenia Bezouta wyliczać.
4 lis 17:31
Janek191: Ale − 1 nie należy do Df emotka
4 lis 18:41
Janek191: Dobrze robione emotka z powyższym zastrzeżeniem .
4 lis 18:43
Szczepan: Faktycznie tego nie napisałem wyżej, ale miałem cały czas świadomość, że nie należy i później to ująłem, ale zawsze biorę −1 jako pierwsze, bo często jest to jeden z pierwiastków Czyli rozumiem, że nie ma innej drogi do wykonania tego zadania?
4 lis 19:58