obliczanie granic
bella: Obliczanie granic
Mam problem z rozwiązaniem do końca zadania. Nie wiem co powinnam wpisać w mianowniku. Proszę o
pomoc.
| | x3 − 25x | | 53 − 25*5 | | 125−125 | | 0 | |
lim |
| = |
| = |
| = [ |
| ] = |
| | x2 − 4x −5 | | 52 − 4*5 −5 | | 25−25 | | 0 | |
x→5
x→5
4 lis 17:21
Mila:
Musisz przekształcić licznik i mianownik do postaci iloczynej, uprościc , a potem liczyc
granice.
4 lis 17:35
kalinka: a w jaki sposób mam uprościć mianownik?
4 lis 17:43
Mila:
x
2−4x−5=0
Δ=16+20=36
x=−1 lub x=5
| | x*(x2−25) | | x*(x−5)*(x+5) | |
f(x)= |
| = |
| |
| | (x+1)*(x−5) | | (x+1)*(x−5) | |
4 lis 17:50