Styczne do okręgu, a promień.
humbak: Proste 3x−2y=0 i 3x−2y+1=0 są styczne do okręgu o promieniu r. Zakoduj trzy pierwsze cyfry po
przecinku rozwinięcia dziesiętnego liczby r.
4 lis 17:12
Janek191:
d − odległość między tymi prostymi
d = 2 r
| | I C1 − C2 I | | I 0 − 1 I | | 1 | |
d = |
| = |
| = |
| = |
| | √A2 + B2 | | √32 + (−2)2 | | √13 | |
więc
| | √13 | |
r = 0,5* |
| ≈ 0,1386 ≈ 0,139 |
| | 13 | |
Odp. 139
4 lis 17:26
daras: trzy pierwsze cyfry rozwinięcia a nie przybliżenia czyli 138
5 lis 13:19