Rozwiąż nierówności wymierne
Maciej: Rozwiąż nierówność:
2
x+1 ≤ 2*
√3*2x+4
mógłby mi ktoś doradzić co z tym zrobić? próbowałem to pomnożyć stronami przez ( )
2 ale nie
wyszło mi coś
4 lis 16:33
Janek191:
Podnosimy obustronnie do kwadratu

( obie strony są dodatnie

)
4 lis 16:35
Maciej: 4x+1 ≤ 4 * 3*2x+4
4 lis 16:39
Janek191:
Brakuje nawiasu po prawej stronie
i zamień 4 na 22
4 lis 16:42
Maciej: 4
x * 4 ≤ 4 * 3 * 2
x + 4
2
2x * 4 ≤ 12 2
x + 4
2
x = t, gdzie t > 0
4t
2 ≤ 12t + 4
4t
2 − 12t − 4 ≤ 0
co ja tu źle robię?
4 lis 16:42
Maciej: znaczy tak? 4
x+1 ≤ 2(3*2
x+4)
2
2x+2 ≤ 2(3*2
x+2
2)
i co dalej powinienem zrobić z tą 2 przy nawiasie?
4 lis 16:45
Janek191:
Powinno być :
( 2x + 1)2 ≤ 4*( 3*2x + 4)
4 lis 16:45
Janek191:
22x + 2 ≤ 12*2x + 16
22 *(2x)2 − 12*2x − 16 ≤ 0 / : 4
4 lis 16:48
Janek191:
(2x)2 − 3*2x − 4 ≤ 0
2x = t > 0
t2 − 3 t − 4 ≤ 0
4 lis 16:50
Maciej: Δ=9+16=25
√Δ = 5
| | 3−5 | |
t1= |
| = −1 sprzeczne z założeniem |
| | 2 | |
jak mam teraz to dalej obliczać? bo t
1 sprzeczne z założeniem więc chyba paraboli już nie
narysuję?
4 lis 17:14
Janek191:

t ∊ < t
1 ; t
2> i t > 0 więc t ∊ ( 0 ; t
2> = ( 0 ; 4>
czyli
0 < 2
x ≤ 4
0 < x ≤ 2
========
4 lis 17:20
Maciej: Dziękuję
4 lis 17:33