:)
Lena: 2. Na ile sposobów możemy rozdzielić pomiędzy uczniów 4 różne tematy referatów do napisania
tak, aby każdy dostał co najwyżej jeden temat?
3. Oceń, czy podane zdania są fałszywe, czy prawdziwe. (Liczba wszystkich liczb
sześciocyfrowych utworzonych z cyfr 1,2,3 oraz)
A) parzystych jest równa 243
B) nieparzystych jest równa 64
C) podzielnych przez 4 jest równa 81
4. Nauczyciel wf zamawia stroje dla szkolnej drużyny piłkarskiej. Do wyboru ma 6 kolorów
koszulek, 4 kolory spodenek i 3 kolory getrów. Ile róznych zestawów może wybrać ?
5. Autobusy miejskie mają specjalną rejestrację, na którą składają się najpierw dwie litery,
następnie dwie cyfry. Ile maksymalnie autobusów można zarejestrować w opisany sposób, jeżeli
do dyspozycji mamy 24 litery alfabetu?
6. Wędrujemy po bokach i przekątnych wypukłego pięciokąta ABCDE. Na ile sposobów możemy dojść z
punktu A do punktu E, przechodząc przez wszystkie pozostałe wierzchołki pięciokąta i przez
każdy z nich tylko raz? Jeżeli do któregoś zadania jest potrzebny rysunek, to proszę o
wykonanie go. Bardzo serdecznie dziękuję za pomoc.
4 lis 16:25
Janek191:
z.2
n = 4*3*2*1 = 24
4 lis 16:28
Janek191:
z.4
n = 6*4*3 = 72
4 lis 16:28
Lena: Janek191, dziękuję, a poradzisz sobie z kolejnymi ?
4 lis 16:31
Janek191:
Może sama coś spróbujesz ?
4 lis 16:32
Lena: jasne, gdybym to wgl rozumiała
4 lis 16:33