pole trojkata
Akita : Oblicz pole trójkąta równoramiennego, wiedząc że wysokość opuszczona na jego podstawę jest
równa 5, a wysokość opuszczona na jego ramię jest równa 6.
4 lis 16:00
Janek191:
0,5 a*5 = 0,5 b*6 / * 2
5 a = 6 b
a = 1,2 b
oraz
52 + (0,5 a)2 = b2
25 + (0,6 b)2 = b2
25 + 0,36 b2 = b2
25 = 0,64 b2
b2 = 39,0625
b = 6,25
a = 1,2*6,25 = 7,5
więc pole
P = 0,5*7,5*5 = 18,75
=================
4 lis 16:10
Eta:
Dzięki, ale odp jest inna
4 lis 16:16
Janek191:
?
4 lis 16:18
Eta:
4 lis 16:18
Akita : Eta ale to jest jedno i to samo
4 lis 16:20
Janek191:
4 lis 16:22
Eta:
Coś Ty? naprawdę ?
4 lis 16:22
Eta:
Często tak pytacie
Akita
4 lis 16:25
Janek191:
Dzisiaj Eta ma dobry humor
4 lis 16:27