pole trapezu
Akita : Oblicz pole trapezu ABCD o podstawach AB i CD, jeśli AB = 27, BC=20, CD = 6, AD = 13
4 lis 15:11
M:
20 wrz 06:05
mat3:
P= 198
20 wrz 11:52
Janek191:
a = 27 b = 6
c = 13 d = 20
Mamy
a = x + b + y = 27
x + 6 + y = 27 więc y = 21 − x
h − wysokość trapezu
Mamy
( 21 − x)2 + h2 = 202
x2 + h2 = 132
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
441 − 42 x + x2 + h2 = 400
x2 + h2 = 169
−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
441 − 42 x = 231
42 x = 210
x = 5
52 + h2 = 169
h2 = 169 − 25 = 144
h =12
====
P = 0,5*( 27 + 6 )*12 = 198
=====================
20 wrz 15:06