Równość z logarytmami
abc: 5logx + 5logx−1= 3logx+1 + 3logx−1
Proszę o pomoc bo męczę się z tym już godzine
4 lis 14:55
Eta:
x>0
| | 1 | | 1 | |
5logx(1+ |
| )= 3logx(3+ |
| ) |
| | 5 | | 3 | |
| 5logx | | 25 | | 5 | |
| = |
| =( |
| )2 |
| 3logx | | 9 | | 3 | |
| | 5 | | 5 | |
( |
| )logx=( |
| )2 ⇒ logx=2 ⇒ x=100 |
| | 3 | | 3 | |
4 lis 16:02
Janek191:
x > 0
5
log x + 5
log x − 1 = 3
log x + 1 + 3
log x − 1
5
log x + 5
− 1*5
log x = 3*3
log x + 3
−1*3
log x
| | 1 | |
5log x + 0,2 *5log x = 3*3log x + |
| * 3log x |
| | 3 | |
t = log x
| | 1 | |
5t + 0,2*5t = 3*3t + |
| *3t |
| | 3 | |
18*5
t = 50*3
t
t = 2
czyli
log x = 2 ⇔ x = 10
2 = 100
==========================
4 lis 16:03
Eta:
4 lis 16:17
Eta:
Czemu Wszyscy tak "kochacie" ........
t ?
4 lis 16:19
abc: Dziękuje, myślałem że się nie da rozwiązać. Jeszcze mam pytanie:
4logx*logx= da rade to jakos wyliczyc, inaczej przedstawic ?
5 lis 10:05
J :
.... = 4log2x = log2x4
5 lis 10:10