funkcja kwadratowa
ola: Dana jest funkcja 3x2 +7x+3. Wartość najmniejsza jest równa −1312. Rozwiąż nierówność
2f(x)−f(−1)>0
4 lis 14:48
J :
| | −b | |
policz xw = |
| ..... potem: 2f(xw) − f(−1) > 0 .. |
| | 2a | |
4 lis 14:50
J :
... trochę bez sensu... sprawdź, czy dobrze przepisałś treść...
4 lis 14:53
ola: czyli −76
2*(−76) = − 73 ?
4 lis 14:53
J :
... zadanie jest trochę bez sensu...
4 lis 14:53
J :
.... może jest jakiś parametr ...?
4 lis 14:54
ola: Polecenie dokładnie brzmi tak. Dana jest funkcja 3x2+7x+3 gdzie x∊R. Wyznacz wartość
współczynnika b należącego do zbioru liczb naturalnych wiedząc, że funkcja f ma najmniejszą
wartość równą −1312.
a) Rozwiąż nierówność 2f(x)−f(−1)>0
4 lis 14:55
J :
.. to czemu nie napisałaś tak od razu ... teraz ma sens...
| | 13 | |
f(xw) = − |
| .. stąd oblicz b ... potem : f(x) −f(−1) > 0 .. |
| | 12 | |
4 lis 14:58
ola: b=7
i teraz 2f(x)= 5x2+14x+6?
4 lis 15:00
J :
... gdzie w treści zadania jest b ...? ...jak wygląda dana funkcja ...?
4 lis 15:07
ola: ojeju mam pustkę w głowie no b jest przy x
4 lis 15:10
J : ... no to już wiesz wszystko ... i licz...
4 lis 15:13