Wyznacz granicę ciągu
m: | 1 | | 3 | | 5 | | 2n−1 | |
| + |
| + |
| + ... + |
| |
| n2 | | n2 | | n2 | | n2 | |
4 lis 11:52
J :
.. ciąg arytmetyczny ..skorzystaj ze wzoru na sumę...
4 lis 11:57
m: wiem, skorzystałam, ale wychodził mi zły wynik. już nieważne, bo pomyliłam się w liczeniu
4 lis 12:28
J : ...chyba wyjdzie 1 ..
4 lis 12:39
...:
... to podpowiedz ... że ten ciąg arytmetyczny z liczników
4 lis 13:04
Mila:
| | 1+3+5+...............+(2n−1) | |
= |
| |
| | n2 | |
4 lis 16:34
ola170595: podaj granicę ciągu:
√9n +3n−√9n+1
dla n→∞
4 lis 17:23
Janek191:
Zastosuj wzór :
4 lis 17:28
ola170595: tak też zrobilam, powinno wyjść 1/2 a mi stale wychodzi 1/
√2
4 lis 17:30
4 lis 17:32
Janek191:
| | 3n − 1 | |
an = |
| = |
| | √9n +3n + √9n + 1 | |
4 lis 17:35
ola170595: aaach dzięki już widzę swój błąd
4 lis 17:36
Janek191:
| | 1 − 0 | | 1 | |
lim an = |
| = |
| |
| | √1 + 0 + √1 + 0 | | 2 | |
n→
∞
4 lis 17:37
Janek191:
| | 1 − 0 | | 1 | |
lim an = |
| = |
| |
| | √1 + 0 + √1 + 0 | | 2 | |
x→
∞
4 lis 17:37
Janek191:
| | 1 − 0 | | 1 | |
lim an = |
| = |
| |
| | √1 + 0 + √1 + 0 | | 2 | |
n→
∞
4 lis 17:37