nie wiem jak sie zato zabrać :)
Force: | | 4 | |
Udowodnij ,że dla każdego x >0 x5− |
| x3++x>0 |
| | 3 | |
4 lis 11:41
J :
.. pomnóz obustronnie przez 3 ... potem wykaż,że 3x4 − 4x2 + 3 > 0 ..dla każdego x > 1
4 lis 11:44
Kacper:
Dlaczego dla x>1?
4 lis 12:40
J :
.... pomyłka ... x > 0 oczywiście...
4 lis 12:40
PW: Można też zastosować nierówność między średnimi.
Badana nierówność jest równoważna nierówności
której lewa strona dla x> 0 spełnia nierówność:
x
5 + x ≥ 2
√x5·x = 2
√x6 = 2x
3.
Mamy więc
(przy czym ostatnia nierówność jest oczywista dla x>0), co należało wykazać.
| | 4 | |
Uczeń "na poziomie rozszerzonym" może w tym miejscu dodać uwagę, że liczbę |
| w tezie |
| | 3 | |
można zastąpić dowolną liczbą rzeczywistą mniejszą od 2.
4 lis 13:26
PW: Widzę z innych zapytań, że granice liczysz. Nie wiem, czy już opanowałeś pochodne, ale nawet
jeśli nie − przyda się na przyszłość.
Zadanie to można rozwiązać licząc pochodną:
f '(x) = 5x
4 − 4x
2 + 1.
Jest oczywiste, że f '(x) > 0 dla wszystkich x (kto nie wierzy, liczy Δ), a więc f jest
rosnąca. Stąd i z faktu, że f(0) = 0 wynika, że dla x > 0 jest f(x) > 0.
4 lis 14:02