paramettry p
Adrian: Witam.
Dla jakich wartości parametry p rozwiązania równiania x2 + 2(p+1)x+9p−5=0 sa liczbami ujemnymi
?
Nie za bardzo wiem jak się za to zabrać korzystam ze wzorów Viete'a
x1*x2 = 9p−5 < 0
oraz x1+x2 = −2p−2 <0
Jednak tym sposobem nie wychodzi prawidłowa odpowiedź
4 lis 10:31
J :
.... bo najpierw trzeba dobrać parametr p tak, aby istniały dwa pierwiastki ...
.... potem : x1*x2 > 0
x1 + x2 < 0
4 lis 10:33
Adrian: a jak je dobrać ? Na podstawie czego te parametry tak ułożyłeś ?
4 lis 10:38
J :
1) Δ > 0
2) wzory Viete'a ... dla dwóch pierwiastków ujemnych ...
4 lis 10:41
Adrian: niestety odpowiedź nadal wychodzi zła
odpowiedź to :
| | 5 | |
p∊( |
| ;1> ∪ <6, + nieskończoność ) |
| | 9 | |
4 lis 10:46