trygonometria
kyrtap: Robię to tak:
sin
2x+cos
2x = 1⇒sin
2x= 1 − cos
2x⇒ sinx =
√1 − cos2x
| | 1 | |
√1 − cos2x = cos( |
| ) / 2 |
| | 4 | |
| | 1 | |
1 − cos2x = cos( |
| ) jak te x wyliczyć? |
| | 4 | |
4 lis 10:25
zombi: | | π | |
Nie wiem czy to, że sinx = cos(x− |
| ) pomoże. |
| | 2 | |
4 lis 10:28
4 lis 10:29
kyrtap:
4 lis 10:33
J :
..wzór redukcyjny : cos(90o−α) = sinα
4 lis 10:35
kyrtap: | | π | |
czyli to by było równoznaczne temu sinx = cos( |
| − x)  |
| | 2 | |
4 lis 10:36
kyrtap: 
4 lis 10:53
jakubs: Tak
4 lis 11:05
kyrtap: | | π | | π | |
czyli cos( |
| − x) = cos( |
| − x) |
| | 2 | | 2 | |
2x = 0 ⇒ x= 0
4 lis 13:15
kyrtap: sory źle napisałem
4 lis 13:17
kyrtap: | | π | |
gdy sinx = cos( |
| − x) to: |
| | 2 | |
| | 1 | | π | | 1 | |
arcsin(cos( |
| ))= arccos( |
| − cos( |
| )) = co dalej  |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
4 lis 13:23
kyrtap:
4 lis 13:32
Mila:
| | 1 | | π | | π | |
arcsin(cos( |
| )=α /sin [ α∊(− |
| , |
| )] |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
4 lis 13:43
kyrtap: dziękować Mila masz może jakieś przykłady do obliczania z arcusami bo chciałbym to sobie
przećwiczyć na koło
4 lis 13:49
Mila: W tej chwili nie mam czasu, zaraz przyjdzie maturzysta.
Wieczorem.
4 lis 13:55
kyrtap: Jak znajdziesz coś to fajnie by było jak coś napisz posta
4 lis 13:58
kyrtap: Dzięki wielkie papapa
4 lis 13:58
4 lis 14:01
4 lis 14:02
4 lis 14:02
4 lis 14:03
kyrtap: dziękuje
4 lis 14:06