Rownanie w zbiorze liczb zespolonych
Simon: Nie wiem jak się za to zabrać. Pomoże ktoś?
W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać podane równanie
(z+2)2=(z(sprzężone)+2)2
4 lis 10:12
AS: Liczba zespolona sprzężona do a + bi jest a − bi
czyli w tym przypadku
(z + 2)2 = (z − 2)2 dalej już łatwo
4 lis 10:47
Simon: Chciałem podstawić pod z x+yi a bod zsprzężone x−yi. Nie można tak?
4 lis 11:05
AS: Spróbuj najpierw rowziązać równanie które podałem
4 lis 11:06
Simon: Ale dlaczego tam zmieniłeś znak?
(x+iy+2)2=(x−iy+2)2 Tak nie powinno być?
4 lis 11:11
Janek191:
( a + b i + 2)2 = ( a − b i +2)2
[ (a + 2) + b i ]2 = [ ( a + 2) − b i ]2 , itd
4 lis 11:12
J :
... nieprawda,że z* + 2 = z − 2 ..
...... ⇔ z + 2 = z* + 2 lub z + 2 = −( z* + 2 )
⇔ (x+2) + yi = (x+2) − iy lub (x+2) + yi = −(x+2) + iy
⇔ y = 0 lub 2(x+2) = 0 ⇔ y = 0 lub x = − 2
Odp: Rez = −2 lub Imz = 0
4 lis 11:19
Simon: Nie rozumiem Twojej odpowiedzi J. Rozumiem ze zastosowałes pierwiastkowanie obu stron, Minus
wziął się przez wartość bezwzględną tak?
4 lis 12:35
J :
.. tak ... a2 = b2 ⇔ a = b lub a = − b ...
4 lis 12:39
Simon: A w odpowiedzi skąd Re lub lm? Odpowiedz nie powinna być w postaci liczby zespolonej x+iy?
4 lis 12:51
J :
... to jest to samo, co odpowiedź : x = − 2 lub y = 0 ( inaczej zapisana) ..
... takich liczb jest nieskończenie wiele..
4 lis 12:53