jerey:

zostały mi jeszcze 2 przykłady z którymi mam problem.
narysowac zbiory liczb zespolonych spełniająchych podane warunki;
Im(z
2)≥Re[(z
−)
2]
podstawiając z=x+yi z
−=x−yi dochodzę do:
2xy≥x
2−y
2
graficznie wychodzą mi 2 przecinające sie linie
w odpowiedzi mam półpłaszczyzny czarne jak na rysunku wyzej
| | (1+i)z | |
2gi przykład: Im |
| ≥0 |
| | (1−i)z− | |
| | 2x2−2y2 | |
usuwam sprzężenie i podstawiam z=x+yi, z−=x−yi dostaje : |
| |
| | 2(x2+y2) | |
w odp mam połpaszczyzny czerwone jak na rysunku wyzej
pomoze ktos uporac się z tymi zadaniami?
3 lis 23:23
Kris: Ok co do 1 przykladu to najlepiej to ze wzoru Moivre'a czyli
Im(z
2) ≥ Re[(z
−)
2]
r
2*sin2φ ≥ r
2* cos2φ
A co do drugiego to po przekształceniach wychodzi
| 2x2 − 2y2 | |
| ≥ 0 |
| (x−y)2 + (y + x)2 | |
co daje |x| ≥ |y|
4 lis 02:15
Kris: Czyli w tym pierwszym sprawdzasz kiedy sin2φ ≥ cos2φ a w drugim cos musiales zle przekształcić
4 lis 02:19
lwg: Niestety, nie idę po Ciebie.
4 lis 02:47
jerey: dzieki
Kris
4 lis 09:34
Kris: A nie dobrze przekształciłeś tylko ja o 2 w nocy wyłączam myślenie
4 lis 13:47