przekształcenia liniowe
rock: Czy przekształcenie φ : ℛ3 → ℛ3 jest liniowe jesli: φ((2, 0, 0)) = (2, 2, 2), φ((1, 1, 0)) =
(0, 1, 0),
φ((1, 0, 1)) = (0, 0,−1), φ((1, 1, 1)) = (1, 2,−1)?
Dzięki za pomoc.
3 lis 23:16
b.: załóż że jest liniowe i wywnioskuj ile się da o jego postaci, wyjdzie albo sprzeczność, albo
postać przekształcenia, w drugim przypadku, jeśli znalezione przekształcenie liniowe spełnia
wszystkie podane warunki, to na pytanie z zadania nie można odpowiedzieć
3 lis 23:28
Gray: Gdyby było, to:
φ((0, 1, 0))=φ((1, 1, 1)) − φ((1, 0, 1)) = (1,2,−1) − (0,0,−1) = (1,2,0)
oraz
φ((0, 1, 0)) = φ((1, 1, 0)) − 1/2φ((2, 0, 0)) = (0,1,0) − 1/2(2,2,2) = (−1,0,−1)
Sprzeczność. Czyli nie jest liniowe.
3 lis 23:32