Przekształcenie liniowe
bonio: Sprawdzić czy jest to odwzorowanie liniowe
f(x,y,z)=(2x+z,y2)
Jak zrobić takie zadanie? Proszę o pomoc.
3 lis 23:04
mto: chyba musisz sprawdzić czy zero przechodzi na zero i czy jest 1−1 i na
3 lis 23:05
bonio: A dokładniej?
3 lis 23:18
Gray: Nic z tych rzeczy. Trzeba sprawdzić, czy
a) f(α*(x,y,z)) = α*f(x,y,z)
b) f((x,y,z) + (a,b,c)) = f(x,y,z) + f(a,b,c)
3 lis 23:22
bonio: Czyli:
f(x,y,z)=(2x+z,y2)
f(u+v)=f(x1+x2,y1+y2,z1+z2)=(2(x1+x2)+z1+z2,(y1+y2)2)=(2*x1+2*x2+z1+z2,y12+2*y1*y2+y22)
I co dalej mam zrobić?
3 lis 23:50
bonio: Gdyby nie było 2*y1*y2 to mógłbym napisać dalszy ciąg, czyli:
=(2*x1+z1,y12)+(2*x2+z2,y22)=f(u)+f(v)=f(u+v)
Ale skoro mam to 2*y1*y2 to co mam z tym zrobić?
4 lis 00:03
Gray: Nic nie możesz zrobić, bo odwzorowanie nie jest liniowe

Wskaż przykład.
Np.
f(2,2,2) = (6,4)
oraz
2f(1,1,1) =2(3,1) = (6,2) czyli warunek a) nie jest spełniony.
4 lis 06:55
bonio: Ok, dziękuję bardzo
4 lis 13:17