Wektrowo: Wektory:
Nie mogąc znieść popołudniowego upału, mrówka miota się na płaszczyźnie xy wyrysowanej na
piasku. Składowe x i y jej czterech kolejnych przemieszczeń to:
1
o (30,40)
2
o (q,−70)
3
o (−20, w)
4
o (−80, −70)
Łączne przemieszczenie to (−140, −20). Oblicz q, w. Podaj długość i kierunek (wyznaczony przez
kąt z osią x) całkowitego przemieszczenia mrówki.
Można tak?
30+q−20−80=−140 → q=−70
40−70+w−70=−20 → w=80
Jak zrobić drugą cześć?
3 lis 22:38
kyrtap: Pomóżcie koledze
3 lis 22:58
b.: Łączne przemieszczenie to (−140, −20) −−> długość = √(−140)2 + (−20)2, a kierunek to takie
α, że
cos α = −140 / długość,
sin α = −20 / długość
3 lis 23:15
Wektrowo: o, dzięki
3 lis 23:23