mały problem z równaniem trygonometrycznym
Archy: witam
jeżeli wyszło mi sin3x=0 to mogę to od razu podzielić przez 3 i wtedy x=kπ czy ma być sin3x=kπ
i teraz dziele przez 3?
3 lis 22:37
Archy: 
3 lis 22:41
AcidRock: | | sin(3x) | |
Jakbyś podzielił przez 3, to nie otrzymałbyś sinx, ale |
| .  |
| | 3 | |
Ma być tak:
sin(3x) = 0
3x = kπ, k∊C
3 lis 22:46
Archy: ok dzięki

a jeżeli mam −2sin2x=1
to trzeba postąpić tak: sin−2x=0,5
?
3 lis 22:50
AcidRock: Można w taki sposób, aczkolwiek musisz poprawić wyniki.

Wtedy otrzymasz:
| | π | | π | |
−2x = |
| + 2kπ lub −2x = π − |
| + 2kπ, gdzie k∊C |
| | 6 | | 6 | |
Dalej chyba już sobie poradzisz.
3 lis 22:53
Archy: ok rozumiem dziękuję
3 lis 22:54
AcidRock: Powodzenia w kolejnych zadaniach
3 lis 22:56