wielomiany
Radek:
Nie wykonując dzielenia wyznacz resztę z dzielenie wielomianu P(x) przez Q(x)
P(x)=x8+3x5+x2+4
Q(x)=x2−1
Q(x)=(x−1)(x+1)
Układ równań należy zbudować ?
3 lis 22:20
Gray:
P(x) = W(x)Q(x) + Reszta(x)
P(1)= Reszta(1), bo Q(1)=0
P(−1)=Reszta(−1), bo Q(−1)=0
a Reszta(x)= ax+b
Masz dwa równania i dwie niewiadome (a i b). Wyznacz je.
3 lis 22:23
Mila:
Reszta ma postać R(x)=ax+b
P(1)=9 reszta z dzielenia P(x) przez (x−1)
P(−1)=3
a*1+b=9
a*(−1)+b=3
3 lis 22:25
Radek:
W(x)=(x8+3x5+x2+4)*(x−1)(x+1)+ax+b
Ale zawsze się wyzeruję ?
3 lis 22:25
Mila:
P(x)=(x8+3x5+x2+4)=(x−1)*(x+1)*v(x)+R(x)
wyzeruje się niebieska część.
3 lis 22:30
Radek:
P(1)=?
P(−1)=?
Może ktoś to rozpisać to z resztą już sobie poradzę.
3 lis 22:32
Gray: Żartujesz?
3 lis 22:34
Radek:
Nie
3 lis 22:39
Mila:
P(x)=(x8+3x5+x2+4)
P(1)=18+3*15+12+4=1+3+1+4=9
P(−1)=(−1)8+3*(−1)5+(−1)2+4=1−3+1+4=..
3 lis 23:13
Radek:
Dziękuję.
3 lis 23:17