Pojemność dwóch pudeł sześciennych różnią się o 91 l .Długość ich krawędzi różni
Fix: Pojemność dwóch pudeł sześciennych różnią się o 91 l .Długość ich krawędzi różnia sie o10
cm.Wyznacz pojemność każego z pudeł
3 lis 22:02
Janek191: 1 l = 1 dm
3
10 cm = 1 dm
V
2 − V
1 = ( a + 1)
3 − a
3 = 91
a
3 + 3 a
2 + 3 a + 1 − a
3 = 91
3 a
2 + 3a − 90 = 0 / : 3
a
2 + a − 30 = 0
Δ = 1 − 4*1*(−30) = 1 + 120 = 121
√Δ = 11
V
1 = 5
3 = 125
V
2 = ( a + 1)
3 = 6
3 = 216
spr. 216 − 125 = 91 ok
Odp. V
1 = 125 l , V
2 = 216 l
==========================
3 lis 23:51