matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jak ??
JakTojesst:
x
4
+ 8x
3
+ 9x
2
+2x + 120 = 0
3 lis 21:35
Janek191:
x = − 4 lub x = − 6 Dzielimy przez ( x + 4)*( x + 6) = x
2
+ 10 x + 24 otrzymamy x
2
− 2 x + 5 Δ < 0 więc x
1
= − 4 x
2
= − 6 ==================
4 lis 00:17