równanie prostej, przecięcie płaszczyzn
A: Napisz równanie prostej będącej przecięciem płaszczyzn o równaniach:
→r*→a=α (wektor r razy wektor a=α) , →r*→b=β (wektor r razy wektor b=β)
3 lis 21:32
Gray: Jak rozumiem chodzi o coś takiego: r=(x,y,z), a=(ax,ay,az), b=(bx,by,bz) i płaszczyzny
ax x +ay y + az z = α
bx x +by y + bz z = β
Przy przyjętych oznaczeniach prosta ma równanie: r= (a x b) * t + r0, gdzie a x b − iloczyn
wektorowy wektorów a i b, t∊R parametr swobodny, r0 − dowolny punkt należący do dwóch
płaszczyzn (o ile się przecinają!).
3 lis 21:38