matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja. Max min
Jonah:
Znajdź największą i najmniejszą wartosć funkcji
x
f(x) =
ax
2
+ b
Gdzie a,b to Rzeczywiste dodatnie
3 lis 21:24
xXx:
A czy jakiś przedział jest podany konkrenty?
3 lis 21:31
Jonah:
Żadnego.
3 lis 21:35
Eta:
x
y=
, ax
2
+b≠0
ax
2
+b
to yax
2
+yb−x=0 ⇒ ay*
x
2
−
x
+by=0 Δ
y
≥0 ⇒ 1−4aby
2
≥0 ⇒(1+2y
√
ab
)(1−2y
√
ab
)≥0
√
ab
√
ab
to : y∊<−
,
>
2ab
2ab
√
ab
√
ab
y
min
= −
, y
max
=
2ab
2ab
3 lis 21:37