rozwiąż układ równań
hihotka: rozwiąż układ równań ; y=(x+3)
2−(x−2)
2
4(5x+3)=(y+1)
2−(y−1)(y+1)
w książce rozwiązaniem układu jest każda para liczb postaci( a, 10a+5) gdzie a jest dowolną
liczbą rzeczywistą. nie wychodzi mi tak, why

nie lubię funkcji pomocy
15 lis 12:32
hihotka: help please...
15 lis 13:05
BiebrzaFun : po wykonaniu działań otrzymasz ukł. nieoznaczony y=10x+5 i y=10x+5,ma nieskończenie wiele
rozw. w postaci par (x,10x+5) x∊R
15 lis 13:09
hihotka: no tylko że właśnie mi nie wychodzi
15 lis 13:14
BiebrzaFun : y=(x+3)2−(x−2)2=x2+6x+9−x2+4x−4=10x+5
4(5x+3)=(y+1)2−(y−1)(y+1)⇒ 20x+12=y2+2y+1−y2+1⇒20x+10=2y⇒y=10x+5
15 lis 13:25