a
zespolony: Znaleźć największą i najmniejszą wartość modułu liczb należących do zbioru:
A = z∊∈C : |z + 4 − 3i| ≤ 3
Narysowałem okrąg o środku −4,3 i promieniu 3. To by wychodziła największa wartość
6,najmniejsza 0 , ale w odpowiedziach mam inaczej. Czy to inaczej się ustala ?
3 lis 21:07
Mila:

|z−(−4+3i)|≤3
S=(−4,3)
|OB|=|z
max|=
√32+42+3=8
|OA|=|z
min|=8−6=2
Czy teraz zgadza się?
3 lis 21:50
zespolony: tak dzięki wielkie
3 lis 21:52
zespolony: czemu 8 −6 ? skąd 6 ?
3 lis 21:55
Mila:
|AB|=6− srednica koła
3 lis 22:27
zespolony: dlaczego do |OB| dodajemy 3 ?
7 lis 12:24
zespolony: dobra już wiem
7 lis 12:29