matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
mezzo:
wiedzac ze tg(α−π/4)=1/3 obliczyc sinα
3 lis 21:02
M:
21 wrz 06:04
M:
17 wrz 06:00
P i P :
1
tg(α−pi/4)=
3
tgα−tg(pi/4)
1
=
1+tgα*tg(pi/4)
3
tgα−1
1
=
1+tgα
3
3(tgα−1)=1+tgα 3tgα−3=1+tgα 2tgα=4 tgα=2
tgα
sinα=±
√
1+tg
2
α
2
2
2
√
5
sinα=±
=±
=±
√
1+4
√
5
5
17 wrz 07:53