jerey: narysowac zbiory liczb zespolonych z spełniających podane warunki.
Im(z
6)<0
w ksiązce mam to rozpisane ze wzoru de Moivre'a
Im[r
6(cos6φ+isin6φ)]<0 ⇔ r
6sin6φ<0
r>0 i sin6φ<0
| | π | | π | | π | | 2π | | 11π | |
r>0 i φ ∊ ( |
| , |
| ) ∪ ( |
| , |
| ) ∪ .... ( |
| ,2π) |
| | 6 | | 3 | | 2 | | 3 | | 6 | |
nie ogarniam skąd te wartosci kątów, mogłby ktoś wytłumaczyc?
3 lis 21:00
MQ: Z warunku sin(6φ)<0
3 lis 21:05
Mila:

sin(6φ)<0⇔π+2kπ<(6φ)<2π+2kπ/:6
| π | | 2kπ | | 2π | | 2kπ | |
| + |
| <φ< |
| + |
| ⇔ |
| 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
Liczysz które przedziały są w (0,2π)
k=0⇔
k=1
licz dalej sam
3 lis 21:12
razor:

| | π | | kπ | | π | | kπ | |
sin6x < 0 → 6x ∊ (π+2kπ,2π+2kπ) → x ∊ ( |
| + |
| , |
| + |
| ), k ∊ Z |
| | 6 | | 3 | | 3 | | 3 | |
wstawiając k = 0,1,2... otrzymasz przedział który podałeś
3 lis 21:12
jerey: dziekuje wam, jesteście niezastąpieni .
3 lis 21:17