Macierz
bezendu:
Pokaż, że każdą macierz kwadratową można przedstawić jednoznacznie jako sumę macierzy
symetrycznej (AT=A) i antysymetrycznej (AT=−A) ?
HELP !
3 lis 20:47
bezendu:
3 lis 21:11
Gray: | | A+AT | | A−AT | |
A= |
| + |
| ; pierwsza z nich symetryczna, druga antysymetryczna. |
| | 2 | | 2 | |
3 lis 21:26
bezendu:
A można troszkę jaśniej ?
3 lis 21:32
Gray: Który fragment? Suma daje macierz A − jasne?
3 lis 21:45
bezendu:
Tak to jasne. Ale skąd masz ten wzór ?
3 lis 21:52
Gray: Żartujesz? Jakie wzór? Pokaż, że pierwszy składnik symetryczny, drugi anty... i koniec. To
proste − żadnego haczyka, ukrytego twierdzenia... Nic
3 lis 21:54
bezendu:
Za proste by się wydawało, jest oznaczone gwiazdkę. Ale dziękuję za pomoc.
3 lis 21:57
Gray: A gdybyś miał takie zadanie: pokaż, że dowolna funkcja jest sumą funkcji parzystej i
nieparzystej. Dałbyś radę podobnie rozwiązać? Ten sam "trik" się stosuje...
3 lis 21:59
bezendu:
Nie wiem musiałbym pomyśleć.
3 lis 22:00
3 lis 22:02
Gray: | | f(x)+f(−x) | | f(x)−f(−x) | |
f(x) = |
| + |
| − pierwsza parzysta, druga nieparzysta  |
| | 2 | | 2 | |
3 lis 22:08