zespolone
zespolony: W liczbach zespolonych rozwiązać równanie:
z + 1 = −z + 1
2z = 0
z = 0
czyli x = 0 y = 0
i czemu w odpowiedziach jest tak?:
z = iy, gdzie y∊R jest dowolne
3 lis 20:14
bezendu:
Najpierw to naucz się porządnie przepisać treść zadania.
3 lis 20:31
zespolony: taką miałem treść:
W liczbach zespolonych rozwiązać równanie:
3 lis 20:34
bezendu:
Nie, w mianowniku jest ź−1 a nie z−1
Korzystam z tego samego skryptu.
I odpowiedź to tego to z=iy gdzi y∊R
3 lis 20:37
zespolony: dopiero teraz zauważyłem, miałem to zlane i nie widziałem tego
3 lis 20:39
zespolony: czyli będzie:
z + 1 − ź + 1
?
3 lis 20:40
zespolony: z + 1 = −ź + 1
3 lis 20:40
zespolony: x + iy + 1 = x − iy + 1
2iy = 0
iy = 0
dobrze to robię ?
3 lis 20:42
bezendu:
x+1=−x+1
y=y
2x=0
x=0
z=yi
Koniec
3 lis 20:44
zespolony: skąd te y = y ?
i skąd x + 1 = −x + 1 ? z zastąpiłeś xem ?
3 lis 20:47
bezendu:
z+1=−(ż−1)
x+yi+1=−(x−yi−1)
x+yi+1=−x+yi+1
Porównuję części Re i Im tworząc układ równań
x+1=−x+1
y=y
3 lis 20:50
3 lis 20:51
bezendu:
Chwilka już zaglądam.
3 lis 20:57