funkcja kwadratowa Równania i nierównośći
WH: Okej, mam problem z takim zadaniem, wszyscy znajomi zapytani, podręcznik przeszukany i dalej
nic. Zawsze coś wychodzi źle

Jeśli byłby jeden pierwiastek, to ok, ale dwa mnie mylą. Z
góry dziękuję za łopatologiczne tłumaczenie

Rozwiąż równania:
a)
√3x + 4 +
√x − 4 = 2
√x
b)
√22 − x −
√10 − x = 2
c)
√10 + x +
√10 − x = x/3
3 lis 19:30
ania: zalozenia najpierw ,że liczna pod pierwiastkiem ma byc ≥0/
z tego pierwsze 3x+4≥0 ,wiec x≥−
43 z drugiego x≥4 i z ostatniego x≥0 ,wiec calosc x≥0
i podnosimy do kwadratu . 3x+4+x−4+ 2
√(3x+4)(x−4)=4x nastepnie dzielimy,odejmujemy
i zosaje nam
√3x2−8x−16=0
a wiemy,ze powstal tenn pierwiastek z dwoch liczb dodatnich,wiec nie musimy robic kolejnego
zalozenia i podnosimy do kwadratu.
| | 4 | |
i liczymy z delty, wiec mamy Δ=64+192=256 √Δ=16,wiec x1= 4 x2=− |
| |
| | 3 | |
3 lis 20:06
ania: | | 4 | |
calosc jest wieksza badź równa od − |
| ,pommyłka nastąpiła  |
| | 3 | |
3 lis 20:11
ania: Jeszcze raz, zle zapisanne

. Dziedzina ma być <4,+
∞) ,ponieważ między tamtymi przedzałami
mają być koniunkcje ,więc z tego wynika,iż pierwiastek x2 nie należy,więc jest sprzeczny
3 lis 20:14