Funkcja kwadratowa - wzory Viete'a
Olaf: Funkcja kwadratowa f jest malejąca w przedziale <2;+
∞), a jej miejsca zerowe x
1,x
2 spełniają
warunek x
1*x
2=−5. Parabola wykresu funkcji f ma z osią OY punkt wspólny (0,5). Napisz wzór
funkcji f w postaci ogólnej.
x
1*x
2 = −5
ze wzorów Viete'a
x
1*x
2=
ca
z tego otrzymuję
ca=−5
czyli −5a=c
y=ax
2+bx+c
y=ax
2+bx−5a
dla argumentu 0, f(x) przymuje wartość 5:
5 = −5a
a = −1
c = −5a = 5
Tutaj otrzymuję "fragmentaryczny" wzór funkcji f:
y=−x
2+...+5
I dalej niestety nie potrafię
3 lis 19:22
Olaf: I miejsce zerowe to (2,0) i podstawiając to do wzoru x1*x2=−5 otrzymuję II miejsce zerowe
równe x2=−5/2.
Następnie podstawiałem to do wzoru funkcji i wychodziło mi b=−1/2 i y=−x2−12x+5 co jest
niestety błędne.
3 lis 19:26
Kacper:
Co znaczy "fragmentaryczny"?
3 lis 19:26
Olaf: Brakuje składnika "bx" we wzorze ogólnym tej funkcji, tak to nazwałem.
3 lis 19:27
Olaf: Okazuje się, że w odpowiedziach jest błąd i wzór f(x)=−x2−12x+5 jest poprawny.
3 lis 19:37
Eta:
| | −b | | c | |
P(0,5) ⇒c= 5 i xw= |
| = 2 i x1*x2= |
| = −5 ⇒ a=−1 |
| | 2a | | a | |
f(x)= −x2+4x−5
3 lis 19:51
Eta:
poprawiam chochlika f(x)= −x2+4x+5
3 lis 19:52