matematyka
Blue: | | 1 | |
Dany jest prostokąt ABCD o stosunku boków |
| . Z wierzchołka D poprowadzono odcinek DE |
| | 3 | |
prostopadły do przekątnej AC (E∊AC). Oblicz obwód trójkąta ADE oraz stosunek obwodu trójkąta
ADE do obwodu trójkąta ACD.
| | √10 | |
W odpowiedzi mam |
| jeśli chodzi o ten stosunek, ale mi wychodzi inaczej... |
| | 10 | |
Czy to na pewno jest dobrze

?
3 lis 18:59
Kacper:
Tobie zawsze wychodzi inaczej
3 lis 19:00
Blue: Czyli to jest dobrze
3 lis 20:42
Blue: Nie zawsze

Jak mi wychodzi tak samo, to nie wrzucam tutaj zadań
3 lis 20:43
Mila:
| | AD | |
ΔADE∼ΔACD w skali k= |
| |
| | AC | |
|AC|=|AD|
√10
3 lis 21:29
pigor: ..., zakładam, że masz rysunek zgodny z treścią zadania,
wtedy możesz ...

"bawić się" rachunkami , lub
np. tak :
niech
|AD|=k, |DC|=3k, to z tw. Pitagorasa
|AC|= k√10,
a z podobieństwa ΔAED∼ΔADC
|AE|=m i |DE|=3m ⇒ 10m
2=k
2 ⇒
⇒ k=m
√10 ⇔
km= √10, stąd i z tw. o stosunku obwodów figur
podobnych
mk = 110√10 − interesujący nas, szukany
stosunek.
3 lis 22:04
pigor: ...; przepraszam
MIla ; naprawdę nie widziałem ....
3 lis 22:05
Mila:
Nie szkodzi pigor, ja też wpisuję duble, zegar w komputerze mi spieszy i nie podaje
rzeczywistego czasu.
3 lis 22:13
Eta:
3 lis 22:13
pigor: ... a ja piszą w 99% online i staram się ...

"wypieścić" to co
robię i zdarza mi się ... np. zawracać z drogi, albo coś w międzyczasie
zrobić,... zanieść, przynieść , pozamiatać itp.itd np.już dzisiaj,
bo około 2−giej w nocy

spaliłem czajnik miałem robotę (gwizdek nie
zadziałał jak należy) ...
3 lis 22:45
Mila:

O 2−giej w nocy trzeba spać
3 lis 23:09
Eta:
Ojjj "biedny"
π..ek 
i nowy czajnik trzeba będzie kupić
3 lis 23:11
Blue: | | 4√10 +10 | |
Ale ludzie, wyszło mi ObADE = |
| *x i ObACD= x(4+√10) ... i tak też jest w |
| | 10 | |
kluczu (gdzie x to bok prostokąta − x= |BC|) więc stosunek taki nie wyjdzie...
4 lis 16:56
Blue: a nie , jednak wyjdzie taki stosunek, mieliście rację

coś źle wyłączałam na początku,
WSZYSTKO TERAZ SIĘ ZGADZA, DZIĘKI
4 lis 17:02
Mila:
Blue nic nie musisz liczyc poza |AC|.
Stosunek obwodów figur podobnych jest równy skali podobieństwa.
4 lis 17:05
Blue: Oblicz obwód trójkąta ADE − tak jest w poleceniu
4 lis 17:08
Blue: Tak wgl to moim zdaniem głupie zadanie, bo każdy by raczej pomyślał, że ma obliczyć, tzn podać
konkretną liczbę, a nie z niewiadomą...
4 lis 17:09