matematykaszkolna.pl
matematyka Blue:
 1 
Dany jest prostokąt ABCD o stosunku boków

. Z wierzchołka D poprowadzono odcinek DE
 3 
prostopadły do przekątnej AC (E∊AC). Oblicz obwód trójkąta ADE oraz stosunek obwodu trójkąta ADE do obwodu trójkąta ACD.
 10 
W odpowiedzi mam

jeśli chodzi o ten stosunek, ale mi wychodzi inaczej...
 10 
Czy to na pewno jest dobrze?
3 lis 18:59
Kacper: Tobie zawsze wychodzi inaczej emotka
3 lis 19:00
Blue: Czyli to jest dobrze
3 lis 20:42
Blue: Nie zawsze Jak mi wychodzi tak samo, to nie wrzucam tutaj zadań
3 lis 20:43
Mila:
 AD 
ΔADE∼ΔACD w skali k=

AC 
|AC|=|AD|10
3 lis 21:29
pigor: ..., zakładam, że masz rysunek zgodny z treścią zadania, wtedy możesz ...emotka "bawić się" rachunkami , lub np. tak : niech |AD|=k, |DC|=3k, to z tw. Pitagorasa |AC|= k10, a z podobieństwa ΔAED∼ΔADC |AE|=m i |DE|=3m ⇒ 10m2=k2 ⇒ ⇒ k=m10km= 10, stąd i z tw. o stosunku obwodów figur podobnych mk = 11010 − interesujący nas, szukany stosunek. emotka
3 lis 22:04
pigor: ...; przepraszam MIla ; naprawdę nie widziałem ....
3 lis 22:05
Mila: Nie szkodzi pigor, ja też wpisuję duble, zegar w komputerze mi spieszy i nie podaje rzeczywistego czasu.
3 lis 22:13
Eta: emotka
3 lis 22:13
pigor: ... a ja piszą w 99% online i staram się ... "wypieścić" to co robię i zdarza mi się ... np. zawracać z drogi, albo coś w międzyczasie zrobić,... zanieść, przynieść , pozamiatać itp.itd np.już dzisiaj, bo około 2−giej w nocy emotka spaliłem czajnik miałem robotę (gwizdek nie zadziałał jak należy) ...
3 lis 22:45
Mila: emotka O 2−giej w nocy trzeba spaćemotka
3 lis 23:09
Eta: Ojjj "biedny" π..ek i nowy czajnik trzeba będzie kupić emotka
3 lis 23:11
Blue:
 410 +10 
Ale ludzie, wyszło mi ObADE =

*x i ObACD= x(4+10) ... i tak też jest w
 10 
kluczu (gdzie x to bok prostokąta − x= |BC|) więc stosunek taki nie wyjdzie...
4 lis 16:56
Blue: a nie , jednak wyjdzie taki stosunek, mieliście rację emotka coś źle wyłączałam na początku, WSZYSTKO TERAZ SIĘ ZGADZA, DZIĘKI emotka
4 lis 17:02
Mila: Blue nic nie musisz liczyc poza |AC|. Stosunek obwodów figur podobnych jest równy skali podobieństwa.
4 lis 17:05
Blue: Oblicz obwód trójkąta ADE − tak jest w poleceniu emotka
4 lis 17:08
Blue: Tak wgl to moim zdaniem głupie zadanie, bo każdy by raczej pomyślał, że ma obliczyć, tzn podać konkretną liczbę, a nie z niewiadomą...
4 lis 17:09