zespolone
Karol: Witam...
Proszę o jakąkolwiek podpowiedź, zadanie brzmi:
z=(1−1)4 * (1+i * √3)6
3 lis 18:56
Karol: Z tego zadania mam wyznaczyć polar form.
Z góry bardzo dziękuję !
3 lis 18:57
Karol: Witam.
Wpadłem na pomysł, że uzyskam najpierw postać trygonometryczną z 1 a potem z 2.
Niestety natrafiłem na blokade.
(1−i)
4
r=
√2
cos =
√2/2
sin =−
√2/2
DeMoivre's teoria:
4(cos4*7/4pi + isin4*7pi)
4(cos7pi + isin7pi)
I co robię źle? Wynik z kalkulatora to −4

Bardzo proszę o pomoc.
3 lis 19:40
Gray: | | π | | π | |
(1−i)4 = ( √2(cos(− |
| )+isin(− |
| )) )4 = 4 (cos(−π) + isin(−π)) = −4 |
| | 4 | | 4 | |
(1+i
√3)
6 = (2 (1/2+i
√3/2))
6 = (2 (cos π/3 + isin π/3))
6 = 2
6 ( cos2π+ i sin2π) = 2
6
zatem
(1−i)
4(1+i
√3)
6 = −2
8
4 lis 08:47