matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
liczby zespolone
Karol:
Liczby zespolone Witam, mam znaleźć polar form z takiego równania: z= 1+ i*tanx gdzie x nalezy od 0 do pi/2 Nie mam pojęcia co zrobić z tym tangensem, jakieś porady? Będę wdzieczny
3 lis 18:21
razor:
|z| =
√
1+tg
2
x
sin
2
x
cos
2
x
sin
2
x
sin
2
x+cos
2
x
1+tg
2
x = 1+
=
+
=
cos
2
x
cos
2
x
cos
2
x
cos
2
x
1
=
cos
2
x
1
1
π
1
√
=
= {biorąc pod uwagę że x ∊ (0,
} =
cos
2
x
|cosx|
2
cosx
1
cosα =
= cosx
|z|
tgx
sinx
sinα =
=
*cosx = sinx
|z|
cosx
1
z =
(cosx+isinx)
cosx
3 lis 18:26
Karol:
Dzięki wielkie
3 lis 18:50