Macierz, pytanie
jakubs: Mam macierz:
0 1 −1 1 2
0 0 1 1 2
2 3 1 3 1
3 1 0 1 1
−1 1 1 1 1
Jeżeli zamienię: Wiersz ostatni z pierwszym i wiersz przedostatni z drugim to znak wyznacznika
się nie zmieni ?
3 lis 18:05
Kacper:
Poczytaj własności
3 lis 18:06
razor: zgadza się
3 lis 18:06
jakubs: Właśnie czytam notatki, ale wolę się upewnić, bo jutro kolos
3 lis 18:07
jakubs: W notatkach mam, że dla kolumn, ale gdzieś mi tam świtało, że dla wierszy również, ale lepiej
się upewnić.
3 lis 18:10
Lukas:
Jakie jest polecenie ?
3 lis 18:11
jakubs: Oblicz wyznacznik
3 lis 18:12
Lukas:
Liczyłem Gaussem i detA=17
3 lis 18:18
razor: Lukas
3 lis 18:30
jakubs: Też mi wyszedł
3 lis 18:39
jakubs: Mam coś takiego
a1 b1 a1x+b1y+c1 a1 b1 c1
a2 b2 a2x+b2y+c2 = a2 b2 c2
a3 b3 a3x+b3y+c3 a3 b3 c3
Wszystko jest między znakiem = w pionowych kreskach tzn wyznaczników.
Treść nie licząc wyznaczników uzyskać równość.
czyli
a1x+b1y+c1=c1
a2x+b2y+c2=c2
a3x+b3y+c3=c3
?
3 lis 19:05
jakubs: ?
Kolejne zadanko:
Rozwiązać równanie:
A*X=2X−I |A−1
X=2XA−1−I*A−1
X−2XA−1=−I*A−1
X(I−2A−1)=−I*A−1
(I−2A−1)=B
odp: X=−I*A−1*B−1
OK?
3 lis 22:29
Gray: Coś wiesz o macierzy A?
3 lis 22:32
jakubs: Nic
3 lis 22:34
jakubs: Kurde, nie zauważyłem, na następnej stronie jest gdy A=...
Zaraz jeszcze raz zrobię
3 lis 22:34
Gray: To skąd wiesz, że A−1 istnieje?
3 lis 22:35
jakubs: W sumie tak, bez sensu to zrobiłem...
Mam macierz A:
1 2 3
0 2 3
0 0 3
3 lis 22:36
bezendu:
jak liczysz wyznacznik tej macierzy ?
3 lis 22:37
jakubs: A−1
1 −1 0
0 12 −12
0 0 13
3 lis 22:39
Gray: Nie wyznaczysz B−1.
3 lis 22:41
jakubs: Wyznacznik równy 0. Co teraz?
3 lis 22:42
Gray: A*X=2X−I ⇔ (A−2I)X=−I
Wydaje mi się, że to równanie dla Twojej macierzy A nie posiada rozwiązań.
3 lis 22:44
jakubs: Dzięki
3 lis 22:45
Gray: Szukamy macierzy X spełniającej równanie: (A−2I)X=−I.
Stąd det((A−2I)X)) = det(−I), ale det(−I) = −1 ≠ 0 a det((A−2I)X)) = det(A−2I) det(X)=0, bo det
(A−2I)=0.
Sprzeczność − X brak.
3 lis 22:46
jakubs: X*A=AT+A
Dla tej samej macierzy A z 22:36.
Po wykonaniu operacji po prawej stronie mam
X=B*A−1
Gdzie B(AT+A):
2 2 3
2 4 3
3 3 6
X=
2 −1 0
2 0 −1
3 −32 12
3 lis 22:51