Muszę rozwiązać tą funkcje, proszę o pomoc !
Klaudia: y<{|x−1|}
Nie wiem jak to rozwiązać jak jest pierwiastek, wartość bezwzględna wychodzi dodatnia wiec pod
pierwiastkiem jest tylko x−1. Bardzo proszę o pomoc
15 lis 12:13
Klaudia: y<√|x−1| −> to jest poprawny przykład
15 lis 12:21
Klaudia: y<√|x−1| −> to jest poprawny przykład
15 lis 12:21
Klaudia: odnawiam, proszę o pomoc.
15 lis 12:54
Matematyk: Nie. X może być liczbą ujemną.
Podnieś do kwadratu.
x−1≥0 x≥1 (x−1)
x−1<0 x<1 (−x+1)
y2<−x+1
y2<x−1
Nic więcej nie zrobisz.
15 lis 14:05
Bogdan:

Po pierwsze −
Klaudio, funkcji się nie rozwiązuje. W tym zadaniu należy rozwiązać
nierówność.
Po drugie −
Matematyku, zmień nick, bo nijak nie przystaje do Twojej porady.
Przejdźmy do rozwiązania.
Wykres y =
√|x − 1| powstaje przez przesunięcie wykresu y =
√|x| w prawo o jedną
jednostkę.
Rozwiązaniem nierówności są wszystkie punkty leżące poniżej wykresu y =
√|x − 1|.
15 lis 14:57