Sprawdź czy punkt P=(-2,3) należy do wykresu funkcji
Mandzio: Sprawdź czy punkt P=(−2,3) należy do wykresu funkcji
a)f(x)=2x−1
b)f(x)=−4x−5
c)f(x)=−1/2x+2
proszę o rozwiązanie i wyjaśnienie tego zadania
3 lis 17:49
wmboczek: pierwsza liczba z P to x a druga to f(x) (lub y)
wstawiasz do wzoru i liczysz, czy L=P
3 lis 17:51
Mandzio: prosze rozwiąż 1 przykład
3 lis 17:53
J :
a) f(−2) = 2*(−2) −1 = −4 − 1 = − 5 ≠ 3 ... punkt nie nalezy
b) f(−2) = −4*(−2) −5 = 8 − 5 = 3 ... należy ...
3 lis 17:56
adi: , penis
10 mar 11:10
Twój tata: Sprawdź czy punkt P=(0,5) należy do wykresu funkcji= y=x²+4x−8
8 lis 08:07
Monika: y=x²+4x−8
P=(0;5)
więc x=0, y=5
podstawiasz do wzoru y=x²+4x−8 w miejsce x liczbę 0 i badasz,
czy otrzymasz wynik y=5.
y = 0 * 0 +4 * 0 − 8
y = 0 + 0 − 8
y = − 8 a powinno wyjść 5.
L ≠ P
Punkt P nie należy do wykresu funkcji y=x²+4x−8
Gdybyś otrzymał wynik y=5, to punkt P leżałby na wykresie tej funkcji.
8 lis 10:23