Basia: Rozwiąż nierówność m−8x≥0, jeżeli m=log√3 9
3 lis 17:40
J :
m = 2*log39 = 2*2 = 4 ... dalej juz chyba poradzisz sobie...
3 lis 17:42
Basia: Jak Ci to wszyło, że m=2*log
39.?
Proszę o dokładne rozpisanie, krok po kroku. Z góry dziekuje
3 lis 17:48
J :
| | log39 | | 2 | |
log√39 = |
| = |
| = 4 |
| | log331/2 | | 1/2 | |
3 lis 17:51
J :
| | m | |
..zapamiętaj wzór: loganbm = |
| logab |
| | n | |
3 lis 17:54
Basia: Jestę debilę, nadal nie rozumiem

. Skąd się pojawiła kreska ułamkowa i liczba w mianowniku?
3 lis 17:55
J :
| | logcb | |
twierdzenie o zmianie podstawy logarytmu: logab = |
| |
| | logca | |
3 lis 17:57
J :
| | 1 | | 1 | |
...logabn = n*logab .... log331/2 = |
| *1 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
3 lis 17:58
Basia: Juz rozumiem, dziekuje
3 lis 18:56