Granica funkcji w nieskończoności
vld: Granica funkcji w nieskończoności
3 lis 17:37
J :
...podziel licznik i mianownik przez x .. (czyli przez x2 pod pierwiastkami...)
3 lis 17:38
vld: Nie wiem co mam zrobić, żeby po przekształceniach nie musieć wyciągać liczby ujemnej z
pierwiastka kwadratowego. Mam teraz coś takiego, liczę asymptotę poziomą pionową.
Cały licznik i mianownik jest pod pierwiastkiem.
3 lis 17:45
vld: Asymptote pionową*
3 lis 17:46
vld:
3 lis 17:56
vld:
3 lis 20:40
vld:
3 lis 21:47
Gray: Dziedzina najpierw. Asymptot pionowych brak.
3 lis 21:52
vld: Dziękuje za odpowiedz. W odpowiedziach jest, że asymptoty pionowe to: x = 2 prawostronna i x =
−2 lewostronna, a asymptota pozioma to y=4 w + i −
∞
3 lis 21:58
vld:
3 lis 22:12
Gray: | | 1 | |
Dziedzina źle |x|≤ |
| . Asymptota x=2 i x=−2 nie mają sensu, bo w otoczeniu 2 i −2 nie ma |
| | 4 | |
funkcji!
3 lis 22:15
vld: Poziom to szkoła średnia. Zmienia to coś?
3 lis 22:15
Gray: Nic mi to nie mówi

Ustal dziedzinę (to co pod pierwiastkiem ma być ≥0, mianownik ≠0). Jakaś
wrodzona inteligencja

podpowiada mi, że może chcąc ułatwić sobie zapis zmieniłaś
nieświadomie funkcję. Prawda to? Czy w treści nie było przypadkiem jednego pierwiastka nad
całym ułamkiem?
3 lis 22:20
vld: Tak, masz rację.
3 lis 22:21
Gray:
f(x) = √(1−16x2)/(4−x2).
Ustal dziedzinę.
3 lis 22:26
vld: Całe wyrażenie pod pierwiastkiem nie może być liczbą ujemną, więc:
Licznik i mianownik musi być nieujemny.
tak?
Mianownik nie może być równy zero.
Z dziedziny wyrzucamy jeszcze −2 i 2.
| | 1 | |
|x| < |
| i x nie należy do −2 i 2 |
| | 4 | |
To chyba mnie przerasta.
3 lis 22:35
vld:
3 lis 22:53
vld: Gray, mógłbyś pomóc skończyć to zadanie?
3 lis 23:11
Gray: | | 1−16x2 | |
Dziedzina: |
| ≥0 oraz 4−x2≠0. |
| | 4−x2 | |
Zatem (tu się pomyliłaś)
| 1−16x2 | |
| ≥0 ⇔ (1−16x2)(4−x2)≥0 ⇔ (1−4x)(1+4x)(2−x)(2+x)≥0 oraz x≠2 i x≠−2. |
| 4−x2 | |
Dokończ.
3 lis 23:27
Gray: Kontynuując: cztery pierwiastki − x
1 = −2, x
2 = −1/4, x
3=1/4, x
4 = 2.
Zatem (1−4x)(1+4x)(2−x)(2+x)≥ 0 ⇔ x∊(−
∞,−2]∪[−1/4, 1/4] ∪[2,+
∞).
Uwzględniając wszystkie warunki mamy dziedzinę:
x∊(−
∞,−2)∪[−1/4, 1/4] ∪(2,+
∞).
Asymptoty pionowe mogą być w punktach brzegowych dziedziny. W −1/4 i 1/4 nie ma bo funkcja ma
tam wartość 0. Pozostają do sprawdzenia dwa:
a) dla x=−2 (liczymy granicę lewostronną)
| 1−16x2 | | 16x2 − 1 | | 63 | |
| = |
| → |
| =+∞ ⇒ x=−2 asymptota pionowa lewostronna; |
| 4−x2 | | x2−4 | | 0+ | |
b) dla x=2 (liczymy granicę prawostronną)
| 1−16x2 | | 16x2 − 1 | | 63 | |
| = |
| → |
| =+∞ ⇒ x=2 asymptota pionowa prawostronna. |
| 4−x2 | | x2−4 | | 0+ | |
4 lis 07:28
faradaja: lim x−> 0+ (√x + x)/ √3x − √3 x
pomoże ktoś obliczyc granice?
23 mar 12:35