NWD
henryk: witam, potrzebuję obliczyć takie NWD
a)NWD(25467891437, 1043)
b) NWD(47285136443, 250)
c) NWD(10000000825, 1216)
d) NWD(10000001144, 300300)
e) NWD(20000000431, 2424)
f) NWD(1846521027544, 1047)
g) NWD(777142842632860, 1437)
h) NWD(112233445566650, 4437)
i) NWD(1246894571627229, 1417, 33023)
j) NWD(135226396578912644, 2619, 3922)
proszę o pomoc
3 lis 17:35
henryk: potęgi źle napisałem, przperaszam, zapomniałem dać klamerki. Powinno być tak, że wszędzi potęgi
są dwucyfrowe oprócz drugiej liczby w przykładzie d) gdzie ejst 300
300. Mam nadzieje że
wszystko jest jasne i przepraszam za mniejszą czytelnośc zadania.
Jeśli ktoś dobrze rozumie tego typu zadania a nia ma czasu liczyć to niech wytłumaczy jak
liczyć NWD takich dużych liczb, będę wdzięczny
3 lis 17:39
henryk: nikt nie jest w stanie mi pomóc?
3 lis 18:34
henryk: luuuudzie pooomocy
3 lis 20:40
b.: np. w c)
10000000825 dzieli się przez 925=350, dzieli się też przez 425 = 250. Wobec tego
dzieli sie przez 1216.
itd., to zadanie sprowadza się do użycia cech podzielności
3 lis 23:25
Mila:
a) NWD(25467891437, 1043)
1043=(2*5)43=243*543
liczba 25467891437 nie jest podzielna przez 5 , jest podzielna przez 2.
(25467891437 liczba ta nie jest podzielna przez 4
(25467891437 =12733945737*237
NWD(25467891437, 1043)=237
3 lis 23:49