równania i nierówności
hihotka: Liczba a jest rozwiązaniem równania (2−x)2−√5=(x−1)(x−5), zaś liczba b jest rozwiązaniem
równania x√5=x+2. sprawdź, czy liczby a i b są równe
15 lis 12:13
hihotka: pomocy
15 lis 12:23
Kasia: (2−x)2 − p5
15 lis 12:29
hihotka: | | √5+1 | |
w książce jest rozwiązanie a=b= |
| |
| | 2 | |
15 lis 12:33
Godzio: spróbuj tak:
(2−x)2−√5−(x−1)(x−5)=0
x√5−x−2=0
(2−x)2−√5−(x−1)(x−5)=x√5−x−2
15 lis 12:35
Godzio: albo oblicz to i to
15 lis 12:36
Godzio: 4−4x+x
2−
√5=x
2−5x−x+5 /−x
2 / +
√5 /+6x
2x=1+
√5
15 lis 12:38
Godzio: x
√5−x=2
x(
√5−1)=2
| | 2 | |
x= |
| usuwamy niewymiernosc
|
| | √5−1 | |
| | 2√5+2 | | 2√5+2 | | √5+1 | |
x= |
| = |
| = |
| |
| | 5−1 | | 4 | | 4 | |
15 lis 12:40
Kasia: (2−x)2 − √5 = (x−1)(x−5) =
= 4+x2 − √5 = x2 − 5x −x+5=
=4+x2 − √5 = x2 − 6x +5=|−x2
=4 − √5 = −6x+5=|−5
=−1 − √5 = −6x =
=−1 − 2,24 = −6x=
=−3,24 = −6x|:−6
= 0,54 = x
x√5 = x+2=
=0,54*2,24 = 0,54 +2
=1,21= 2,54
a nie równa się b
15 lis 12:40
15 lis 12:40
Nikka: pozostaje rozwiązać oba równania:
1. 4 − 4x + x
2 −
√5 = x
2 − 6x + 5
4 − 4x −
√5= −6x + 5
2x = 1+
√5
2. x
√5 − x = 2
x(
√5−1) = 2
a=b
15 lis 12:44
hihotka: dziękuje wam
15 lis 13:03