Piotr Panga: Dane jest równanie x2+(m+−1)x−m2=0
Właśnie obliczyliśmy, że m∊R i co teraz?
3 lis 17:30
J :
... co to znaczy ...obliczyliśmy ...m ∊ R ..?
3 lis 17:32
Piotr Panga: Δ≥0
5m2−2m+1≥0
m∊R
Co dalej?
3 lis 17:34
J :
...podaj pełną treść zadania ... a nie postuj fragmenty ...
3 lis 17:36
Piotr Panga: Dane jest równanie x2+(m+−1)x−m2=0. Wyznacz taką wartość parametru m, dla której suma kwadratów
pierwiastków tego równania jest najmniejsza.
3 lis 17:38
J :
szukamy minimum funkcji f(m) = x12 + x2 = (x1 + x2)2 − 2x1*x2 ... i wzory Viete'a..
3 lis 17:41
Piotr Panga: A nie x12+x22? Tylko co z tym zrobić dalej?
3 lis 17:47
Piotr Panga: Wyszło mi 3m2−2m+1, co dalej?
3 lis 17:57
J :
obliczasz kiedy ( dla jakiego m) ta funkcja ma minimalną wartość ..
3 lis 17:59
Piotr Panga: A robię to...?
3 lis 18:01
Kacper:
Normalnie...
3 lis 18:05